Dolar 32,5036
Euro 34,5701
Altın 2.494,86
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 28°C
Açık
Şanlıurfa
28°C
Açık
Çar 30°C
Per 27°C
Cum 26°C
Cts 26°C

KOCA “Bu yıl sağlığın her şeyden daha önemli olduğunu anladık.”

A+
A-
25.12.2020

2020 tüm dünya için çok zorlu bir yıl oldu. Covid-19 pandemisi bize sağlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu hastalıktan korunmamızı sağlayacak özel bir besin olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve kaliteli uyku ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden sağlam bir bağışıklık için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Yeni yılda sağlıklı ve dengeli beslenerek korona virüsten korunabilirsiniz diyen Diyetisyen Feride KOCA yapmış olduğu açıklamada şunları ifade etti;

  Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için 5 besin grubunun her ana öğünde belirli miktarlarda alınması gerekmektedir. Bu beş besin grubu; et grubu (et, tavuk, balık, yumurta), süt ve süt ürünleri grubu (süt, yoğurt, kefir, ayran), ekmek ve tahıl grubu (tam tahıllar, makarna, pilav, kurubaklagiller), sebze ve meyve grubu (mevsiminde olanlar tercih edilmeli) ve yağ grubu (zeytin yağı, tereyağı ve diğer bitkisel yağlar) şeklindedir. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen sağlıklı yemek tabağına göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği tam tahıl ürünlerinden, diğer çeyreği sebzelerden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, et grubundan ve süt ve ürünleri grubundan gelmesi önerilmektedir. Örneğin 4 yemek kaşığı tavuk sote, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, 1 porsiyon mevsin salata,1 kase yoğurt ve 1 posiyon meyve tüm besin gruplarını içeren dengeli ve sağlıklı bir akşam yemeği menüsü olabilir. Bu şekilde çeşitli, renkli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.

   Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve covid-19 tedavisinde de oldukça önemli bir yere sahip olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin bir beslenme düzenimiz olmalıdır. A ve C vitamini kaynakları: havuç, brokoli, kabak, karnabahar, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerdir. Yeterli vitamin ve mineral alımı için günde 5 porsiyon sebze ve meyve (3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve) tüketmek gerekmektedir. Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıklar olarak meyve tabakları oluşturabilirsiniz.

   E vitamini ve çinko da bağışıklık sistemimiz için ve korona virüsten korunmamız için oldukça güçlü etkiye sahiptir. E vitamininin en iyi kaynakları; bitkisel yağlar, fındık, ceviz, badem, zeytindir. Çinkonun en iyi kaynakları ise; et, tavuk, kuru bakalagiller, sarımsak, badem, fındık, kabak çekirdeği, süt ve ürünleridir. Bu yüzden günlük olarak 15-20 tane fındık ya da badem veya 5-6 tane ceviz ve hafatda 2-3 kere de kurubaklagil yemekleri tüketilmelidir.

   Daha çok evde vakit geçirdiğimiz şu dönemlerde basit karbonhidrat olan rafine şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, bulgur gibi tam tahıl ürünlerin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü, meyveli tatlıların, kuru meyvelerin tercih edilmesi ağırlık kontrolünü sağlamak için oldukça önemli. Bunun yanında pişirme yöntemi olarak da yağda kızartma, kavurma gibi yemeğin yağını ve kalorisini oldukça artıran pişirme yöntemleri yerine fırın, ızgara veya haşlama gibi pişirme yöntemlerini tercih ederek yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

 Son olarak bir de yeterli su tüketiminin sağlığımız için çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.  Yeterli su tüketimi vücudumuzda oluşan zararlı bileşenlerin atılması, vücut fonksiyonlarımızın düzenli çalışması, metabolizma dengesinin sağlanması ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonların  gerçekleşmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu yünden günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.

    2021’in herkes için çok sağlıklı bir yıl olmasını diliyorum. Bunun içinde sizler için anlamlı bir yılbaşı hediyesi düşündüm. İnstagram üzerinden online yılbaşı çekilişi düzenledim. Çekilişi kazanan 2 şanslı kişiye 1 aylık motivasyon destekli ve whatsapp takipli online diyet paketi hediye edeceğim. Çekilişe katılmanız için yapmanız gerekenler ise; 31 Aralık tarihine kadar instagram’da dyt.feridekoca hesabımı takip etmek, yılbaşı çekilişi gönderimi beğenmek ve gönderinin altına en az 2 kişiyi etiketlemek. Çekilişin sonucunu 1 Ocak akşamı açıklayacağım. Sizde çekilişe katılın 2021’e yep yeni ve çok sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla birlikte girelim.

      Beslenme ve diyet danışmanlığı için bana instagram üzerinden dyt.feridekoca hesabından ulaşabilirsiniz. 2021 tüm dünyaya sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.