Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 22°C
Az Bulutlu
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 25°C

Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı

İZMİR HABERLERİ Fonksiyonel tıp eğitimleri başladıHürriyet Haber 25.01.2019 – 16:30 Son Güncelleme : 25.01.2019 – 17:27

A+
A-
31.01.2019

Koruyucu Hekimlik ve Fonksiyonel Tıp konulu ilk eğitime katılan yüzlerce hekime seslenen Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy, kronik inflamatuar hastalıklarının önemine dikkat çekerek “Fonksiyonel tıbbın en önemli özelliği kişiye özel tedaviler ile hastalıkların belirti ve bulgularının yanında altta yatan sebepleri de tedavi etmeyi hedeflemesidir.” dedi.

 

Kronik hastalıklar hem insanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor, hem de çok ciddi bir ekonomik zarara neden oluyor. Dünya Ekonomik Forumu 2030 yılına kadar kronik inflamatuar hastalıkların dünyaya maliyetinin 47 trilyon dolar olacağını açıkladı. Bu ekonomik ve sosyolojik yükü kaldırabilecek hiçbir ülke yok. Sürdürülebilir bir sağlık politikası için fonksiyonel tıp bakış açısının yaygınlaşması önem taşıyor. Son yıllarda hızla gelişen ve geleceğin tıp yaklaşımı olarak görülen fonksiyonel tıp günden güne artan kronik hastalıklar ile mücadelede tek çare gibi duruyor.

Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı

 

Türkiye’de de 19-20 Ocak tarihlerinde Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu’nun düzenlediği büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. KOHEF (Koruyucu Hekimlik ve Fonksiyonel Tıp) Derneğinin desteği ile yapılan Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimine 100’ü aşkın hekim ve çok sayıda medikal firma katıldı. Hekimlere özel olan bu eğitimin hemen ardından fonksiyonel tıp uygulayıcısı hekimlerin kullandığı özel beslenme planlarının ve diyetlerinin öğretileceği; sadece diyetisyenlere yönelik olarak ikinci eğitim 23-24 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek. Platformun bilim kurulunda yer alan Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve bilim kurulundaki hekimlerin vereceği bu eğitimlere ilgi çok büyük.

 

Fonksiyonel tıp hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy, “Fonksiyonel tıbbın en önemli özelliği kişiye özel tedaviler ile hastalıkların belirti ve bulgularının yanında altta yatan sebepleri de tedavi etmeyi hedeflemesidir. Bu hedefine ulaşmak için gerekli hallerde ileri genetik ve biyokimya analizlerinden faydalanır. Herkesin metabolizmasında hastalığı ile ilişkili zayıf halkasını bulup o konuda destek vermesidir” dedi. Atasoy’a göre Fonksiyonel tıp, alternatif ya da geleneksel bir tıp uygulaması değil, tam olarak modern tıbbın en doğru, en hassas şekilde kişiye özel olarak olması gerektiği şekilde uygulanmasıdır. Özellikle kronik hastalıklara yaklaşımda modern tıbbın semptomlara yönelik tedavilerini yeterli görmeyerek kronik hastalıklar dediğimiz otoimmun hastlalıklar, romatizmal hastalıklar, metabolik sendrom, diyabet, Alzheimer, kalp ve damar hastalıkları, tiroid hastalıkları, ağrılar, polikistik over sendromu, endometirozis ve hormonal dengesizlikler gibi hastalıkların altında yatan fonksiyonel bozuklukları araştırıp onları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bu fonksiyonel bozuklukları kişiye özel bir tıp yaklaşımıyla tespit eder. Hastanın doğum öncesinden başlayarak yaklaşık 1-1,5 saat süren çok yönlü ilk değerlendirme ve muayene fonksiyonel tıbbın en önemli farklarından biridir.

 Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı

Fonksiyonel tıp bir yönüyle de koruyucu hekimlik tıbbıdır. Hastalığın ortaya çıkmasını beklemeden, hastalığa neden olabilecek fonksiyonel bozuklukları ileri laboratuvar testleri ile ölçümleyerek kişiye özel programlar ile önlem alır ve fonksiyonel bozuklukları ciddi bir hastalığa dönüşmeden düzeltir. Bu bağlamda kendi sağlığının ne durumda olduğunu metabolik ve genetik olarak zayıf halkalarının ne olduğunu bilmek isteyenler de fonksiyonel tıbba başvurmaktadırlar.

 

Fonksiyonel Tıp sağlıklı beslenme ve hayat tarzının yanında, sağlıklı bir psikoloji ve stres yönetimine de mutlaka reçetesinde yer verir. Fonksiyonel Tıp arkasında bilimsel bilgi olan fitoterapi gibi geleneksel yöntemleri de kullanabilir. Fonksiyonel tıp uygulayıcıları bu konularda da eğitim alırlar.  Fonksiyonel Tıp ilaç firmalarının ön plana çıkardığı patent tıbbına da biraz mesafelidir. Gerçek bilimsel bilgilere düzgün bir metodoloji ile yapılmış bilimsel çalışmalara önem verir. Fonksiyonel tıp uygulayıcıları, temel bilimlerde onlarca yıldır keşfedilen birçok bilginin ilaç firmalarının işine yaramadığı sürece poliklinik odalarına giremediğinin farkındadır. Bu konularda çapraz okumalar yapar ve dünya çapında kongreler düzenler ve bilimsel bilgiler rehberliğinde öneriler geliştirir.

 

Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu tarafından hekimlere özel olarak düzenlenen Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Eğitimleri başladı. Genel olarak Fonksiyonel tıp prensiplerinin verildiği ilk eğitim 19-20 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Elite World Asia Oteli’ndeki eğitimin içeriği başta Institute For Functional Medicine (IFM) olmak üzere Amerika ve Almanya’nın saygın programlarının içeriklerinden yaralanarak tamamen özgün bir biçimde oluşturuldu.

Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu, alanında söz sahibi akademisyenlerinde içinde bulunduğu bütünsel bakış açısına sahip eğitici kadrosuyla birlikte hekimlere, diyetisyenlere, eczacılara ayrı ayrı programlar düzenleyerek tüm sağlıkçılara ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca sağlık koçluğu eğitim programı ile de bu konuda bilgisini artırmak isteyen herkese uygun seminer programları da planlandı.

Fonksiyonel Tıp Uygulayıcılığı Programının tamamlanması için Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimiyle birlikte 6 ileri eğitim modülünün tamamlanması gerekiyor. Temel eğitim ve ileri modüller tamamlandıktan sonra vaka sunumu yapılıyor ve son olarak da gerçekleştirilecek sınav ile Fonksiyonel Tıp Eğitimi tamamlanmış oluyor. Temel eğitim almadan diğer ileri eğitimlerin alınması önerilmiyor. Bu nedenle ileri modüllere katılmak isteyenlerin mutlaka temel eğitimi alması öngörülüyor. Takvim açısından sıkıntı yaşanmaması amacıyla temel eğitim dijital olarak da sunuluyor. 19-20 Ocak’taki eğitimi kaçıranlar için dijital olarak eğitimleri alarak diğer ileri modüllere devam etmek mümkün. Dijital eğitim sadece temel eğitim modülü için geçerli, ileri modüllerde dijital eğitim şansı bulunmuyor.

Planlanan ileri eğitim tarihleri: 2019 Mart-Mayıs-Eylül-Kasım- 2020 Ocak-Mart. Tüm Modüller Mart 2020 de bitiyor. Nisan ayında Case report ve Sınav yapılıp başarılı olanlara eğitimleri tamamladıklarına dair sertifikaları veriliyor. 

Fonksiyonel Tıp Diyetisyenliği Eğitim programında ise Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimine (23-24 Şubat 2019) ilave olarak tamamlanması gereken iki adet ileri eğitim modülü var. Ekim 2019 ve Aralık 2019 tarihlerinde yapılacak olan ileri eğitimlerle birlikte tüm modüller Aralık 2019 da bitiyor. 2020 Ocak ayında sınav yapılıp başarılı olanlara eğitimi tamamladıklarına dair sertifikaları veriliyor. Sadece diyetisyenlere özel olan programa Diyetisyenlik son sınıf öğrencileri de katılabiliyor.

Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçluğu eğitim programı da giriş eğitimiyle birlikte 4 ileri modül eğitimi toplam 8 ay sürüyor. 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde herkesin katılabileceği Fonksiyonel Tıp bakış açısından sağlığın formülleri eğitimi yapılacak.

Fonksiyonel Tıp Eğitimi Platformu hakkında:

Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu, Fonksiyonel tıp yaklaşımını, başta hekimler olmak üzere farklı alanlardaki sağlık profesyonellerine günlük hekimlik pratiğine kolayca uyarlanabilecek bir formda aktarabilmek için kuruldu. FTEP eğitimlerini farklı branşlardaki akademisyenlerden oluşan geniş bir eğitici kadroyla birlikte vererek multidisipliner tartışma panelleriyle en doğru bilgiye kolektif olarak ulaşabilmek amaçlanıyor. Fonksiyonel tıp eğitimi almış ve almakta olan herkesin birbirlerine yardımcı olabileceği, kendini güvende hissedeceği ve sürekli destek alabileceği bilimsel bir platform olan FTEP, sadece hekim gücünün ve zamanının yetemeyeceği durumlar için fonksiyonel tıp uygulayıcısı hekimlerle birlikte çalışabilecek fonksiyonel tıp diyetisyenleri ve fonksiyonel tıp sağlık koçları yetiştirerek daha fazla insanın bu yeni tıp yaklaşımından istifade edebilmesini sağlıyor. FTEP, üniversite iş birlikleri ile araştırma ve eğitim amacıyla Enstitüler kurmayı ve fonksiyonel tıp uygulamalarının ülkemizde ve tüm dünyada standart tıp ekolü haline geldiği, insanların çok daha sağlıklı ve mutlu olduğu günleri hedefliyor.

Bütün bu çalışmalar bir bilim kurulu tarafından yönetiliyor. Fonksiyonel Tıp Eğitimi Bilim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Başkanı

Doç. Dr. Mehmet Mahir ATASOY Girişimsel Radyoloji, Meme Radyolojisi,

Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. Zeynep Tartan, Kardiyoloji Uzmanı Fonksiyonel Tıp

Prof. Dr. Nesrin Sarıman, Göğüs Hastalıkları

Uzm. Dr. Sema EREN, Kadın Doğum, Endokrinoloji, Önleyici Tıp

Dr. Yaman SAĞLAM, Genetik

Dr. Ercüment İlgüz, Biyokimya, Bütünsel Tıp

Dr. Deniz Şimşek, Psikiyatri, Bütünsel Tıp

Dyt. Yeşim Temel Özcan, Diyetisyen, Gaps Practitioner, Klinik Psikonöroimmunolog

Sema Sumeli, Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu

https://fonksiyoneltipegitimi.com

https://dratasoy.com/ozgecmis

İzmir haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının İzmir ilinden Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 25 Ocak 2019 tarihinde saat 16 30’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı haberi güncellenecektir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.