Dolar 32,5217
Euro 34,9766
Altın 2.439,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 33°C
Az Bulutlu
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cum 33°C
Cts 34°C
Paz 32°C
Pts 28°C

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

"FERMAN" Araştırmacı Gazeteci
A+
A-
10.01.2022

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

Çalışan gazeteciler günügazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Yukarıda tarihçesini açıkladığımız 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe bu sene de gazete ve tv patronları süslü, fiyakalı sözlerle yanlarında çalıştırdıkları fikir işçisi muhabirlerin “çalışan gazeteciler’’günü olarak adlandırılan günlerini kutladılar.

Kutladılar da, gece gündüz demeden yaşanan olayların içine dalarak, risklere göğüs gererek haber peşinde koşan çalışan gazetecilerinin haklarını gözden geçirmişler midir? Alım gücünün azaldığı günümüzde maaşlarına biraz da benden diyerek katkıda bulunmuşlar mıdır?

Hayır zannetmiyorum!

Tahminimi söyleyeyim mi kamu kurum amirlerinin, STK Başkanlarının ve siyasilerin kutlamalarını kendi benliklerinde kabul etmişlerdir. Çalışanın, emekçinin sosyal hayatının müreffeh düzeye çıkmasına katkıda bulunmuşlar mıdır?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü aslında bir kutlama günü değil sorunların giderilmesinde, işveren ve çalışanın hak üzere birlikte hareket etmesinin günüdür.

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.