Dolar 32,4316
Euro 34,8125
Altın 2.441,95
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 29°C
Hafif Yağmurlu
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 25°C
Per 26°C
Cum 24°C

Yerel seçime doğru Şanlıurfa

"REHA" Gazeteci-Yazar msayhan@msn.com
A+
A-
31.10.2023

Yerel seçime doğru Şanlıurfa !

Seçim sath-ı  mailine girdiğimiz bu günlerde  Şanlıurfa ve Şanlıurfa’lı için yeni bir dönem ve yeni bir şans  olan belediye seçimleri, vatandaşta karşılığı kalmayan mevcut başkanları yeniden aday gösterilme hırsına bürümüş, gözlerini Ankara’dan gelecek talimata diktirmiştir.

Hal böyleyken kısmen belediyenin görevlerinden bahsederek hatırlatmak istiyorum. Sayacağım bu asli görevler yüzünden sürekli gazetemiz istihbarat servisine şikâyet geldiğini belirtmeden geçemeyeceğim ve büyükşehir başta olmak üzere ilçelerimizin tümü için geçerlidir.

Kent yapısı, kent düzeni ve estetiği, imar, sosyal belediyecilik, toplumun sosyo kültürel ihtiyaçları, ulaşım – iletişim, su, temizlik, alt yapı – üst yapı, gibi saymış olduğum bu hizmetleri sağlamak vatandaşa hizmet etmek için oy isteyen,  vekâlet isteyen başkanın ve personellerinin, en başta en önde gelen görevidir. Bunu yaparken başkan yaptıklarını fotoğrafıyla ismiyle afişe ederek vatandaştan teşekkür beklemesi abesle iştigalin ta kendisidir! Lakin; kendi cebinden şahsi gayret ve çabalarıyla memlekete, memleket insanına fayda sağlayan girişimde bulunmuşsa mesela bir okul, bir kütüphane, bir hastane, bir sanat merkezi yaptırmışsa toplum başkanını takdir etmekte abes görmez. Aksi takdir de yolu asfaltlayıp “siz daha iyilerine layıksınız” pankartı asmakla belediye başkanlığı yapılmaz.

Uzun lafın kısası, Şanssız Urfa’da trafiğin yoğun saatinde çöpleri toplayarak trafiğin akışını engellemenin de belediyelerimizce büyük bir projeden sayıldığı bir zihniyetin sonucu olan yaşanamaz Şanlıurfa son 4 yılda 50 yıl geriye giderek kentin sistemi çökmüş durumda. Bunların da neler olduğunu  tekrardan yazarak siz kıymetli okurlarımı her gün yaşayarak ve karşılaşarak strese girip kahrolduğunuz sorunları bir de okutarak üzmek istemiyorum.

Evet, az da olsa geçmişi hatırlayalım ki geleceğimize yön verelim, başta belirttiğim gibi mevcut ve eski başkanların şansı da yok toplumda karşılığı da yok artık…

Son çeyrek asırda ki belediye başkanlarımızdan Ahmet BAHÇIVAN’ın memleketin su ihtiyacına kalıcı katkı sunarak dönemin alt yapı sorununu ise büyük oranda çözdüğü gerçeği unutulmamakla birlikte akabinde Ahmet Eşref FAKIBABA’ nın sadece ilk döneminde ki üst yapı, şehircilik ve modern bir kent adına katkıları Şanlıurfa’ yı o günün penceresinden bakarsak çağ atlatmıştır.

O günlerden bu günlere siyasi hırs ve çekişmeler uğruna memleketin geleceği harcanarak gelip geçici yetersiz, etkisiz, göstermelik söz de proje ve faaliyetlerle sadece gün geçiştirilmiştir. Ne acıdır ki ekonomik anlamda güçlü bir iktidarın temsilcisi ve yetkilisi olan dönemin Şanlıurfa Milletvekili ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK’in övünerek yapacağını beyan ettiği 400projenin de siyasi çekişme ve rant uğruna gerçekleşmediği, yine dönemin büyükşehir belediye başkanı Celalettin GÜVENÇ’ in beraberinde  soysuz fetöcülerden oluşturduğu kadrosunun, eski kadroyla anlaşamaması yüzünden Milletvekilliği seçimini bahane ederek girdiği çıkmazdan kaçarak kurtuldu. Yine olan Urfa’ya oldu.

GÜVENÇ’ten boşalan Büyükşehir Belediye Başkanı koltuğuna Karaköprü Belediye Başkanı Nihat ÇİFTÇİ oturdu. ÇİFTÇİ’ nin ise en büyük katkısı bir tek, memleketin faydasına ve kendi içinde düğümlenen yapısını kırarak genişlemesine vesile olacağına inandığımız “uydu kent niteliğinde ki Şanlıurfa kuzey şehir” projesine attığı ilk imzadır. Dolayısıyla bu proje de 7.sınıf tarım arazisine verilen imar izniyle de bir ilk olmuştur. Bu güne kadar hep 1. Sınıf verimli tarım arazilerine verilen imar izniyle memlekete ihanet edildiği için bu da bizleri milli ekonominin temeli olan verimli arazilerin korunması adına ümitlendirmişti.

Bu saatten sonra seçmen düzenli, disiplinli, misyonlu, vizyonlu, Üniversitesi ile koordineli, milletvekilleri ile barışık, sivil toplum kuruluşlarını dinleyen, gazetecileri dikkate alan, seçimden sonra da vatandaşın başkana ulaşabildiği, 1. Sınıf tarım arazilerinin korunarak yandaşlara peşkeş çekilmediği tarafsız herkese, her yere eşit hizmetin verildiği, şehrin öz dokusunun ve ruhunun korunabileceği, kaliteli bir belediyecilik anlayışıyla kentin yönetilmesini istiyor. Yaptığımız anket ve kamuoyu araştırmalarında vatandaşın bu yönde takdir buyuracağı görünmektedir.

Her anlamda şehrin dokusu ve ruhu bozulmuş durumda. Şimdilerde gördüğümüzde üzüldüğümüz Atatürk  bulvarı, Bahçelievler, Topçu meydanı, Haşimiye, Sarayönü terk edilmiş bölge gibi, yıkık, dökük, düzen, nizam, intizam diye hiçbir şey yok. Adeta kaderine terk edilmiş. Bir çok vatandaşımız gibi bende artık  zaruriyet hasıl olmadığı müddetçe bu güzergahları kullanmıyorum.

Oysa ki;

Bundan 10 yıl öncesine kadar istisnasız, mücbir sebepler dışında, her gün Atatürk bulvarından Halilür Rahman gölüne kadar yürüyüş yapar kentin huzurundan zevk alırdık. Muhabirim Ordulu komando Süleyman elinde kamerası ile vatandaşı dinler, bir kulağı da elinde ki telsizine düşecek olan son dakika anonsunu beklerdi. Öte yandan bir dönemlerin Siverek’imizin Şanlıurfa da ki değerlerinden ve sembol isimlerinden olan Siverek eşraflarından, gerek duruşları,  mizaçları, giyim – kuşamları, yaşayışları, liderlikleri ve hayat felsefeleri ile geçmişten geleceğe iz bırakan örnek şahsiyetlerden; Siverekli Mahmut Efendi (AYHAN),  kako Fuat (ÇEPİK), hal Şefik (YAR), Sinan amca (BÜYÜKKILIÇ), Ap Mustafa  (DULUL),  gibi daha ismini anımsayamadığım nevi şahsına münhasır şahsiyetleri , buram buram Siverek kokan ve dosta güven, düşmana korku veren bir edayla onları bu güzergâhlarda görmek ayrı bir güzeldi, bu vesileyle anımsamış oldum. Allah hepsine rahmet etsin.

Bu arada memleket Karaköprüsü, Eyyübiyesi ve Haliliyesiyle tüm büyükşehir beyaz sinek istilası altında. Okulda öğrenciler şikayetçi, tarihi ve turistik yerler de ki misafirler şikayetçi, genel de ise Şanlıurfa’ lı bu konudan da çok muzdarip. Bu sorunun söz de mücadelesiyle uğraşanlara tavsiyemdir, bunun mücadelesi yalnızca suyla yapılmaz, içersine CYPERMETHRIN etken maddeli zehir eklenmeli ve zararlının kaynağı başta olmakla birlikte konukçularına uygulanmalı, vatandaşın gözüne sokulmamalı!

Başta dedim ya, Şanlıurfa adına önümüzde bir şans var! Memleket lehine kararlar verilmesi ümidiyle… Vesselam.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.